Tájékoztatunk, hogy a honlapunkon a felhasználói élményed fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmazunk. A www.pongor-uzleti-konyvek.hu oldal használatával a tájékoztatásunkat tudomásul veszed, minden részletet megismerhetsz az adatvédelmi tájékoztatónkban. Rendben!
Termékek Menü

Pongor Vállalkozói Tippek - 16. szám

   
Íme, a mai Pongor Vállalkozói Tippem

 

Tanuld meg a networking 4+1 egyszerű technikáját és fordítsd a vállalkozásod előnyére! Ne Te legyél az, aki elhalasztja a legjobb vevőket, partnereket vagy beszállítókat! Teremts kapcsolatot az emberekkel könnyedén, az alábbi módszerek segítségével!

 
Minden kapcsolatteremtés alapja az energia. Ha kapcsolatot akarsz teremteni másokkal, szándékosan kell tenned – és ehhez mindig energiára van szükséged. Nem elég csak átadni a névjegyet és pár szót beszélgetni, energiát kell befektetned, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a találkozásból.

A titok a következő: használnod kell az energiádat, amivel másokra tudsz fókuszálni! Íme, a 4+1 proaktív módszer a kapcsolatteremtő energia felhasználásra:

 

1.Kezdeményezés

Légy Te az első! Ne várj mindig a másik emberre, hogy megtegye az első lépést! A kapcsolatteremtés kezdeményezést igényel, amit sokan el is ismernek, mégsem cselekszenek ennek megfelelően. Ezzel a viselkedéssel azonban csak kihagyott lehetőségeket hagyunk magunk után. „Légy Te az első, aki segít!” – mondják sokan, és ezt nagyon egyszerű belátni. Emlékezz vissza a legutóbbi alkalomra amikor segítségre volt szükséged? Kire emlékszel? Természetesen a legelső segítőnkre…

„Az okos egyszer csinálja, a bolond utoljára.” – tartja a közmondás is. Ne várj a tökéletesen pillanatra, hanem kezdeményezz a másik felé, mert lehet, hogy a tökéletes sosem jön el.  

 

2. Érthetőség

A kapcsolatteremtés következő alapja a világos kommunikáció. Nagyon fontos, hogy az üzeneted érhetően és egyszerűen menjen át a befogadó félnek. Ezért fel kell készülnöd!

Legyél tisztában a kapcsolatépítés céljával, mire és kire van szükséged. A bemutatkozásod legyen velős, tömör és érthető, így rövid idő alatt tudod felkelteni a másik érdeklődését.  

Az első fázis a személyes felkészülés: értékesebbé kell tenned magad, azáltal, hogy tudod mik az erősségeid, mik a céged erősségei és ezt megfelelően hangsúlyozd is. A második az emberek felkészítése. Ismerd meg a hallgatóságod, ezáltal jobban megérted őket és a számukra megfelelő stílusban tudsz kommunikálni. A networkingelő emberek, mindig előrébb jutnak, míg a többiek csak egy helyben toporog.

 
Itt van pár kérdés, amivel könnyedén megismerheted a közönséged:

  • Kik ők és honnan jöttek?
  • Mi a legfőbb érdeklődési körük?
  • Mikor döntötték el, hogy részt vesznek az adott eseményen?
  • Miért vannak itt?
  • Mit ajánlhatok nekik, amivel már rendelkezem?
  • Hogy szeretnék érezni magukat, amikor befejezzük a beszélgetést?

 

3. Szakmai felkészülés

A kapcsolatteremtés türelmet igényel! Lassíts!

Egy türelmetlen világban élünk, minden azonnal kell és a lehető leggyorsabban. Így nem tudunk hatékonyan kapcsolatot teremteni – ezért le kell lassítanunk.

A jó kapcsolatteremtők nem mindig a leggyorsabbak, de mások lépést tudnak velük tartani. A biztos és bizalmas partnerkapcsolatok kiépítése időigényes, de hosszútávon kifizetődő.

 

4. Adakozás

A kapcsolatteremtés önzetlenséget igényel! Adj! Ahogy fent is írtam, légy Te az első, aki segít! Tudod, aki ad mindig többet kap vissza. Ha adakozó vagy, az egy nyerő stratégia – energiát ad, és segítesz másoknak, később azt többszörösen fogod vissza kapni. Ez az egyik legjobb módja a kapcsolatteremtésre.

 

+1. Elkötelezettség

A kapcsolat mindig valaki iránti elkötelezettséggel kezdődik. A szimpátián és a fentieken kívül szükséged lesz még kitartásra is! Töltődj fel! Fordítsd elég időt a pihenésre és a lazításra, mert a bizalmas kapcsolatok ápolása sok energiát emészt fel. Sok érzelmi, mentális, fizikális és spirituális energiára lesz szükséged. Ki kell találnod, mivel tudsz feltöltődni – és hogyan tudod felhasználni az energiáidat a lehető leghatékonyabban! 

 

Amennyiben többet akarsz, tudni a kölcsönös bizalomra épülő kapcsolatok hatalmáról,
ajánlom a figyelmedbe

Ken Blanchard, Thad Lacinak,
Chuck Tompkins & Jim Ballard:
Bálnulatos!

című tanulságos üzleti meséjét.

 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: vallalkozoi_tippek