Tájékoztatunk, hogy a honlapunkon a felhasználói élményed fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmazunk. A www.pongor-uzleti-konyvek.hu oldal használatával a tájékoztatásunkat tudomásul veszed, minden részletet megismerhetsz az adatvédelmi tájékoztatónkban. Rendben!
Termékek Menü

Pongor Vállalkozói Tippek - 9. szám

   
Íme, a mai Pongor Vállalkozói Tippem

 

Ismerd fel a szokáshurkot: JEL – RUTIN – JUTALOM hármast. Ehhez ismerned kell a sóvárgásod tárgyát, miért is alakult ki benned az a bizonyos napi rutin tevékenység.

Vegyünk egy nagyon egyszerű példát, amit minden ember, minden nap kétszer is végrehajt, anélkül hogy gondolkozna rajta, a fogmosást. Ez nem volt mindig így, az embereket rá kellett szoktatni a fogmosás napi rutinjára, SZOKÁSSÁ kellett alakítani.

Eleinte a sóvárgásnak a tiszta fehér fogak utáni vágyat hitték, de később kiderült valójában a fogkrémben lévő bizsergést okozó összetevő volt az, ami frissességet okozott a szájban és az emberek ezt azonosították a tiszta fogakkal. Tehát miről is van itt szó? Volt jel az elszíneződött, lepedékes fogak. A rutin a fogmosás napi kétszer elhozta a jutalmat, a bizsergető, friss érzést a szájban.

A Te szokásaidban mi után sóvárogsz? Miért gyújtasz rá napközben? Unatkozol? Szeretnél beszélgetni a kollégáiddal? Éhes vagy? Pont 10-et ütött az óra?

Ha felismered a jelet, a rutin adott (maga a rossz szokás amit meg akarsz szüntetni) már csak egy lépés hiányzik, a jutalom megtalálása. A nassolóknak mi a jutalom? A megnövekedett vércukorszint, amitől felpörögnek? A kis lazítás az automata mellett?

Találj ki magadnak másmilyen jutalmakat! Ha egy fánk helyett egy almát eszel és közben beszélgetsz a kollégáiddal, kielégíted a társaság, lazítás utáni sóvárgásod. Ha a TV nézés helyett elmész kocogni minimum 30 napig, a szervezeted megszokja az új boldogsághormon termelést és már gondolkodás nélkül választhatod a napi sporttolást a heverészés helyett!

Azonosítsd a JELET, a RUTINT és JUTALMAT és tudatosan formáld át olyan irányba, ahogy akarod. Képes vagy rá, csak kitartás és tudatosság kell hozzá!

Amennyiben többet akarsz, tudni a szokások kialakításáról, ajánlom a figyelmedbe:
Charles Duhigg: A Szokás hatalma c. könyvét!

 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: vallalkozoi_tippek