Tájékoztatunk, hogy a honlapunkon a felhasználói élményed fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmazunk. A www.pongor-uzleti-konyvek.hu oldal használatával a tájékoztatásunkat tudomásul veszed, minden részletet megismerhetsz az adatvédelmi tájékoztatónkban. Rendben!
Termékek Menü

Pongor Vállalkozói Tippek - 1. szám

   
Íme, a mai Pongor Vállalkozói Tippem

 

 

Ismerd fel az intő jeleket, amíg nem késő, és építsd fel saját önjáró vállalkozásod!

Ne legyél a saját magad alkalmazottja, hanem dolgozz inkább a vállalkozásodon!

 

A fejlődés egyetlen gátja, Te magad vagy, ha

  1. Te vagy az egyetlen személy, aki a cégedben értékesít?
  2. Elvállalsz olyan munkákat is, amelyek nem kapcsolódnak a szakterületedhez?
  3. Az ügyfeleid megkövetelik a folyamatos jelenlétedet és ők diktálnak?
  4. A versenytársaidhoz hasonló szolgáltatást, terméket nyújtasz, nincs kifejezetten olyan dolog, amelyben kiemelkednétek?
  5. Először teljesítitek a szolgáltatást, majd csak utána kapjátok meg az értékét? Inkább pénzelszívó, mint pénznyerő a vállalkozásod?
  6. Alkalmazottaid nem tudják a felügyeleted nélkül végezni munkájukat?

 

Ha a fenti kérdésekből 3-ra vagy többre, IGENNEL válaszoltál, akkor bizony Te a vállalkozásodban dolgozol. Azaz csináltál magadnak egy szuper munkahelyet...

De ne keseredj el, mert ez a felismerés jelenti Neked a helyes útra lépést. Most hogy, tudatosult benned, hogy a jelenlegi helyzeted nem megfelelő, mint cégvezető, át kell állítanod a fókuszt. A csapatod vezetését, motiválását és összetartását nem delegálhatod, de hidd, el nekem az összes többi feladatra előbb-utóbb megtalálod a megfelelő személyt.

 

Nézzük sorba, a fentiek, miért nem vezetnek hosszú távon a nélküled is szuperül működő vállalkozáshoz!

  1. Ha csak Te egyedül értékesítesz, mit csinálnak a munkatársaid? Belőled csak egy van, ezért az időd véges. Nem tudsz egyszerre több helyen tárgyalni, eladni. Ha azonban van értékesítéssel foglalkozó munkatársad, vagy a munkatársaidnak megtanítasz alapvető eladási technikákat megsokszorozod a hatékonyságod, és nem mellesleg a bevételed is. Egy sikeres vállalkozásban mindenki értékesít, hisz közös érdeketek a növekvő profit teremtése.
  1. A következő kérdés a delegálásra vonatkozott. Gyakran érzed úgy, hogy több ideig tartana elmagyarázni a feladatot, ezért inkább magad csinálsz mindent? Itt bizony a delegálás teljes hiányáról beszélünk. A munkatársaidnak meg kell tanítanod az átruházható feladatokat, mely időbe telik, először! A következő alkalomkor már fél-önállóan tud cselekedni, és utána már csak az elvárt eredményt egyeztetitek. El kell kezdened gyakorolni a feladatok elengedését és át kell ruháznod a megfelelő személyeknek! Ide kapcsolódik az állandó felügyelet a kollégák felett. Ha mindenben a Te segítségedet kérik, valószínű, hogy nincs a kezükben elegendő felelősség a döntésékhez, vagy nem látják át mit és miért csináltok. A lényeg, hogy legyenek letisztázott vállalkozói értékek és célok, melyek mindenki számára világosak és beazonosíthatóak. Ezután hagynod kell, hogy felelősségüket gyakorolva dönthessenek bizonyos kérdésekben, és cselekedjenek a hatáskörüknek megfelelően.
  1. Ha az ügyfelek csak és kizárólag Tőled szeretnek vásárolni, üzletet kötni, így soha nem fogsz tudni szabadidőt teremteni, hogy a cégeden dolgozz. Ez tény! Ha azonban egyedülálló szolgáltatást nyújtasz és magad helyett a szuper termékedet kiegészítő legendás szolgáltatást reklámozod a vevőid átállnak és ugyanúgy fognak kötődni a kedves kollégáidhoz, mint hozzád! Ha pedig helyettesíthetetlen vagy a piacon, akkor jogosan kéred el a magasabb árat, melyből biztosítod a stabil pénzügyi hátteret. Amennyiben működik a marketinggel megtámogatott rendszered, Te határozod meg a fizetési feltételeket, határidőket és nem kényszerülsz gatyát letoló pozícióba a vevőiddel szemben.

 

Figyeld az intő jeleket és tudatosítsd, magadban mit akarsz elérni. Garantálom, ha a fenti kérdéseket kiküszöbölöd a vállalkozásod új erőre kap és Neked rengeteg időd felszabadul, hogy további lépéseken gondolkozz az önjáró vállalkozás elérésében.

A folytatás hamarosan következik, addig is amennyiben többet akarsz, tudni az önjáró vállalkozás felépítéséről ajánlom a figyelmedbe: John Warrillow: Az Önjáró Vállalkozás című tanulságos üzleti mesét! 

  
Amennyiben tetszett a Pongor Vállalkozói Tippek első száma, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra, illetve írd meg a véleményed:

 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: vallalkozoi_tippek pvt_archivum