Tájékoztatunk, hogy a honlapunkon a felhasználói élményed fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmazunk. A www.pongor-uzleti-konyvek.hu oldal használatával a tájékoztatásunkat tudomásul veszed, minden részletet megismerhetsz az adatvédelmi tájékoztatónkban. Rendben!
Termékek Menü

A legjobb időgazdálkodási módszer, amivel sokkal hatékonyabb leszel!

A legjobb időgazdálkodási módszer, amivel sokkal hatékonyabb leszel!

Bemutatjuk a pomodoro technikát, amelynek segítségével tényleg olyan érzésed lesz, mintha hirtelen valaki odarakott volna egy plusz órát a nap végére. Az időgazdálkodás tanulható: kezdd a pomodoro technikával!

A technikát Francesco Cirillo alkotta meg a ’80-as évek végén. Az időgazdálkodás egyik legkelendőbb technikájává vált napjainkban. Biztosan feltűnt a módszer neve is, ami amúgy az olasz „paradicsom” szóból származik. És nem is állhatna közelebb a paradicsomhoz az elnevezés sem: ez az időgazdálkodási módszer egy paradicsom alakú konyhai időmérőről kapta a nevét.

Valószínűleg mindannyian csináltunk már a pomodoro módszerhez hasonló technikát, csak nem tudtuk, hogy ez egy technika. Ebből következik, hogy valószínűleg pontatlanul is csináltuk. Ha szeretnél minél rövidebb idő alatt minél hatékonyabb lenni cégeddel, tisztában kell lenned azzal, hogy az agy egyhuzamban körülbelül csak 25 percig képes koncentrálni. Tovább nem érdemes dolgozni egyhuzamban, mert csak dülöngélni fogsz a széken és a falat bámulni. Induljunk ki a 25 percből!

Mi a pomodoro módszer menete?

1.     Határozd meg a mai feladatot, majd készíts a feladathoz egy időmérő eszközt, ceruzát, papírt.

2.     Az időzítőt állítsd be 25 percre, ne többre - és ne is kevesebbre.

3.     Ebben a 25 percben az lesz az egyetlen feladatod, hogy a „koncentrálásra koncentrálsz”. Ne hagyd, hogy elfordítsa a fejed a social media, a telefon, a TV, vagy bármi, ami érdekesebb lehet, mint a feladatod: lépj ki a közösségi oldalakból, kapcsold ki a TV-t, zárd ki a zavaró tényezőket!

4.     Ha megszólal a 25. percnél a csörgés, tarts egy rövid, 5 perces szünetet. Ezt az időt fordítsd arra, hogy feltöltődsz, így energetikailag is felkészülsz a következő 25 percre.

5.     Vezess „naplót”: jegyzetelj, mennyi koncentrációs és szünetelési időt tartottál.

6.     Az előző pontra azért van szükség, mert a negyedik pomodoro ciklus után érdemes egy hosszabb szünetet is beiktatni (maximum 30 percet), majd ezután elölről kezdeni a folyamatot. Egy egységet négy pomodoro alkot.

7.     Ha a folyamatban bármely feladattal hamarabb végzel, akkor kezdj bele egy újba és indítsd elölről az időmérőt: lényeg, hogy kitöltsd a rendelkezésedre álló időt és ne bontsd meg a rendet!

Mi a pomodoro időgazdálkodás technikával a TE célod?

Hogy megtanuld irányítani a figyelmed, és megtanulj minél rövidebb idő alatt minél produktívabb lenni. Mindig légy tisztában a céljaiddal: a kitűzött cél egyenesben tart, és a jegyzeteken keresztül látod majd az odavezető utat. Az eredmény pedig magáért beszél. Ha véletlen közbejön valami, megzavarnak, elnézted az időt, érdemes a folyamatot elölről kezdeni, ezzel is tanítod magad arra, hogy ne bontsd meg a rendet. Légy szigorú ilyen tekintetben magaddal!

További érdekes technikákról ezekben a könyvekben olvashatsz, még részletesebben a technikáról, és más hasonló rendszereket is ajánlunk, amelyekkel még hatékonyabb lehetsz.

Köszönjük, hogy olvastad cikkünket!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog vallalkozoi_tippek