Tájékoztatunk, hogy a honlapunkon a felhasználói élményed fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmazunk. A www.pongor-uzleti-konyvek.hu oldal használatával a tájékoztatásunkat tudomásul veszed, minden részletet megismerhetsz az adatvédelmi tájékoztatónkban. Rendben!
Termékek Menü

A VIKING marketing, avagy a győztes stratégia

A VIKING marketing, avagy a győztes stratégia

Ha visszagondolunk a történelemre, a vikingek úgy maradtak meg emlékezetünkben, mint azok az erőszakos, hódító barbár népek, akik falvakat dúltak fel és nem kegyelmeztek senkinek. Ők építették a legfürgébb hajókat és mindig a meglepetés erejével rohanták le az ellenségeiket.

Ahogy telt az idő, a vikingek lecsendesedtek, ám egy valami megmaradt, egy jól működő stratégia. Fontos kereskedelmi útvonalakat építettek ki és elmondhatjuk, hogy mára Európa legvakmerőbb üzletembereivé váltak. Társadalmukban, szinte egyedülálló módon a nők olyan jogokat kaptak, mint sehol máshol.

Ma ezek az északi népek a legbékésebbek, akik mellesleg a legnagyobb jómódban élnek. De mégis hogyan csinálják, mi a titkuk?

„Észre sem veszed és meghódítanak”

Gondoljunk csak azokra a márkákra, mint az IKEA, a LEGO, az Absolut, a Volvo, a SAAB, ... sorolhatnánk, vagy egyszerűen csak említsük meg a Nobel-díjat.

Mi a közös bennük? Mit tudnánk tanulni tőlük, hogy mi is sikeres márkaépítők legyünk?

Ha jobban megnézzük ezeket a sikertörténeteket, láthatjuk, hogy a viking ősök mentalitása sokat csiszolódott, de ma is tetten érhető, ott lapul, más formában, és csak arra vár, hogy felszínre kerülhessen. Végülis, – ahogy ők gondolják – a hódításhoz csak egy eredeti ötlet kell és egy kis marketing.

A viking márkák – mint egykor a viking portyák – a semmiből jöttek, mégis mindig képesek voltak sikert aratni. Manapság úgy teremtenek trendet, hogy közben szorosan kapcsolódnak a múlthoz. Tetten érhető egyfajta méltóság. Ha nézzük a reklámokat, finoman szólalnak meg, mégis mindenki figyel rájuk. Ezek a cégek saját módszerükkel váltak sikeressé, felhasználva olyan erényeket, mint a bátorság és a humor.

 

Nem másra vállalkozik a könyv, mint arra, hogy 50 pontban mutassa be azokat az elemeket, elveket és azt a hozzáállást, amikből összetevődik úgymond a “viking marketing”. Nem gyakorlati útmutatót tartunk a kezünkben, hanem egy olyan térképet, ami felfedi az utat a viking ősök titka felé, megmutatja azt a szemléletmódot, ami abban segíti őket, hogy megtalálják a rést a pajzson. Hogy bármilyen körülmények között is, de a leleményességükkel, csapatmunkával és egy jó adag bátorsággal végül felülkerekedjenek, és bármit sikerre vigyenek.

Sok olyan létező ötlet van, amit talán ismerősnek tűnhet, mégis érdemes újra gondolni annak tükrében, hogy hogyan lehet egy már létező dolgot, újszerű módon kommunikálni.

Íme néhány gondolat, ami közelebb vihet a viking filozófia megértéséhez:

 

„A jó ötletek mindig megtalálják az utat a sikerhez, bármi is szóljon ellenük.”

 

„A gondolatok megszületéséhez idő kell…”
Időt kell szánni a gondolkodásra. Tényleg, mit szólna egy üzletfelünk hozzá, amikor keres minket, a titkárnőnk azzal utasítaná vissza, hogy – nem tud a telefonhoz jönni, mert sürgős gondolkodni valója támadt.

 

„Egy igazi viking mindig saját magát tekinti célközönségnek.”
Úgy teszi fel a kérdést, hogy én mit akarok? Milyen minőségi elvárásaim vannak, mi tenné jobbá az én életem? – Ne azon gondolkodj mit szeretnének a vásárlók, hisz sokszor nem is tudják, egészen addig, amíg meg nem mutatod nekik.

 

„Csak a változás az állandó.”

Ha boldogulni akarsz, változnod kell az idővel, vagy meg kell változtatnod az időket. Gondoljunk csak a LEGO játékokra. A vállalat hatalmas újítónak számított, de nem élte volna túl a versenyt, ha időről időre nem lépett volna tovább, és nem mutatta volna meg, hogyan kell kreatívan játszani.

„A termékekhez ész érvek tartoznak, a márkák viszont mind az egyszerű érzelmi vonzódáson alapulnak.”

Ennek a vonzódásnak pedig két mozgatórugója van, a jelentés és a szórakoztatás.

„A vezetők legjobb barátja a probléma.”

Sokan, mint szükséges rosszként tekintenek egy problémára, míg mások lehetőségként. Akkor mennek jobban a dolgok, ha megvizsgáljuk, mi nem működik.

 

Lehetne folytatni a sort, de mindenkinek más sorok, más ötletek, más fejezetek fognak utat mutatni. Lehet, hogy csak egy elrejtett mondat valahol a sorok között az, amiért a kezedbe kell vegyed és elolvasnod ezt a könyvet.


Kosárba teszem

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog