Tájékoztatunk, hogy a honlapunkon a felhasználói élményed fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmazunk. A www.pongor-uzleti-konyvek.hu oldal használatával a tájékoztatásunkat tudomásul veszed, minden részletet megismerhetsz az adatvédelmi tájékoztatónkban. Rendben!
Termékek Menü

A te álmodat ki valósítja meg?

A te álmodat ki valósítja meg?

Mindannyiunknak vannak álmai, lehet, hogy a gyerekkorunk óta dédelgetett, de lehet hogy újonnan született ötletek, célok ezek.

Mindenki keresi valahol a válaszokat az élet értelme kérdésre. Neked  megvan a válaszod?

Elgondolkodtató, amikor valami különleges, szinte emberfeletti teljesítménnyel találkozunk, - óceán átevezés, ultrafutás, Himalája csúcshódítás, de sorolhatnám, … – hogy vajon mi a titok? Mit tudnak ők jobban? Erősebbek, ügyesebbek, okosabbak nálunk?

 

Mi az ő sikerük titka?

Van-e olyan recept, amit, ha pontosan követünk, mi is meg tudnánk csinálni ezeket a már-már őrültségnek tűnő dolgokat?

Ahogy Fa Nándor kommentálta Rakonczay Viki és Rakonczay Gábor kalandos útját az Atlanti-óceánon át:

„Ez az út fejben fog eldőlni, nem a karizmok méretén”

Nem. Nem az erő, és nem is a fizikai a felkészülés számított, hiszen elmondásuk alapján nem sokat eveztek az út előtt, valami más.

Kitűztek egy célt, és HITTÉK, hogy elfogják érni. Hit és hit között is vannak különbségek. Kicsit hiszünk benne vagy szinte már tudjuk, érezzük, hogy meg fogjuk csinálni.

Ha el tudod képzelni, meg is tudod valósítani, tartja egy mondás. Persze ez azért önmagában még nem elég.

Tűzd ki a célod!

Minél nagyobbat. Akkorát, amit úgy érzel, hogy lehetetlenség megugrani. Olyat, amit, ha elmesélsz a barátaidnak, azt mondják őrült vagy.

Képzeld el, hogy megvalósult és érezd a gyomrodban azt a furcsa bizsergető érzést. Mint amikor szerelmes vagy.

Kitartás! Úton maradás. Talán ez a legnehezebb rész, amikor történnek olyan visszahúzó dolgok, amik megpróbálnak eltéríteni a célodtól. Segíti a célod elérést, ha el tudod fogadni a történéseket és azt nézed meg, hogy min tudsz változtatni.

Rakoncai Gábor az akadályokról írta, hogy „bármilyen, kezdetben rossznak ítélt helyzet vagy esemény, ha nehezítette az előre jutást, utólag fontos elindítója volt valami nagynak és pozitívnak.”

Gábor, ama emlékezetes útja óta, - ami a Tűzhangya c. könyvben került megörökítésre – is töretlenül álmokat sző, és nem csak elképzeli, meg is valósítja azokat sorra. Óceánok, földkerülés, versenyhajó tervezés… Személyes blogjában beleolvashatsz a hajónaplóiba, de olvashatsz a félelmeiről, embert próbáló küzdelmeiről is. Második könyve is megjelent, „Átkelés a végtelenen” címmel, amiben a Vitéz nevű egyszemélyes kenujával véghez vitt átkelés megpróbáltatásairól írt.

Sok minden telt el az első óceánátkelés óta, de mi van ma Gáborral? Továbbra is gyártja őrült ötleteit, kergeti az álmait? IGEN.

Irány a Déli-sark!

Hat óceánátkelés és két sarkvidéki expedíció után 2019 január 7-én Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot! 950 km-t tett meg három másik társával 44 nap alatt. Az út fizikailag igencsak próbára tette, hiszen sokszor -10, -20 fokban, erős széllel szemben, nehéz szánt cipelt, ráadásul ő volt a navigátor is, ő ment elöl, törve az utat társainak.

Már három magyar járt korábban a Déli-sarkon, de ők egy rövidebb úton jutottak célba, ezen az úton (Messner Start) Gábor volt az első magyar, aki eljutott a legdélebbi pontra.

Társai tapasztalt kalandorok voltak, egy lengyel egy norvég és egy walesi hegymászó. Amikor megkérdezték tőle, hogy mi volt az út során a legdurvább helyzet, amit megtapasztalt, pont a köztük levő súrlódásokat említette. Pedig kijutott bőven az extrém körülményekből is.

Mint mondta, extrém helyzetben egyetlen veszélyforrás van, maga az ember.

917 km igen hosszú, csak menni a semmibe. A legveszélyesebb az, ha elveszíted a motivációdat.

„Ha nincs motivációd, akkor hirtelen csak a nehézségeket látod meg, és az öröm el tud kopni benne. Ilyenkor hirtelen semmi nem indokolja azt, hogy még egy hónapig ott kutyagolj, és ekkor jön az, hogy visszafordulsz vagy hívod a mentőegységet.” – mondta.

Elmondása szerint ő soha nem a teljes nagy célt nézi, hanem mindig kisebb egységekre bontja azt, és lépésről lépésre, részcélokat teljesít. Nem könnyű feladat, ha belegondol az ember 44 napot gyalogolni, úgy, hogy nincs is viszonyítási alap, te jó ég, milyen nap lehet, hol lehetsz pontosan. Mindezt ezt egy igencsak ingerszegény környezetben.

Mi tart életben 44 napig? Minek lehet örülni? Mint kiderült, ezt hatalmas eufórikus érzés egy sportolónak, de a kristálytiszta levegő, a hatalmas szélfútta dombok látványa mind a napi öröm része.

* * *

Álmok, célok, kalandok.

Egy biztos, a kalandoknak nincs vége, mindazonáltal a könyv hihetetlen motiváló erő, mindazoknak szól, akik szeretnének átkelni saját belső óceánjukon.

Ha erőt szeretnél gyűjteni az álmod megvalósításához, jó helyen keresgélsz:

 

Kosárba teszem

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog