Tájékoztatunk, hogy a honlapunkon a felhasználói élményed fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmazunk. A www.pongor-uzleti-konyvek.hu oldal használatával a tájékoztatásunkat tudomásul veszed, minden részletet megismerhetsz az adatvédelmi tájékoztatónkban. Rendben!
Termékek Menü

A pozitív megerősítés csodája

A pozitív megerősítés csodája

Ez a könyv tényleg BÁLNULATOS. Már az eredeti cím is igen találó: Whale Done! Mintha azt sugallaná, hogy jól csináltad, ami a mondanivaló egyik fő mozgatórugója. Na de hogy jönnek ide a bálnák?

A történet a világhírű SeaWorld tengeri állatkertjében kezdődik, ahol Wes Kingsley – aki egy magánéleti és munkahelyi válsággal küzdő vezető – megnézi Shamu, a gyilkos bálna elképesztő mutatványait. Értetlenül áll a látvány előtt, hogy lehet rávenni ezeket a több tonnás állatokat arra, hogy végrehajtsák ezeket a bámulatos mutatványokat. Kíváncsiságát nem leplezve megkéri az idomárt, hogy árulja el a titkot:

Csak a pozitívumokra koncentrálunk!

„A módszereink a bizalmi kapcsolat kiépítésén, a pozitívumok kiemelésén és a negatív viselkedés elterelésén alapulnak.”

Wes számára hihetetlen, hogy a közös munkában egyszerűen nincs büntetés. Az elterelés hadműveletét pedig egyáltalán nem érti.

Miközben önvizsgálatot tart rádöbben, hogy gyakran vádaskodó vezetői stílusával nemcsak vezetőként, de férjként és apaként is tulajdonképpen egyre csak leépíti a bizalmat és tönkreteszi a kapcsolatait.

A bálnáknál alkalmazott technika vajon működhet-e az emberi kapcsolatokban? Erre a kérdésre Anne Marie Butler vezetési tanácsadó siet Wes segítségére, aki megtanítja, hogyan alkalmazza a BÁLNULATOS módszertant saját alkalmazottai körében.

Anne szembesíti vele, hogy rendszerint a „Most megvagy” taktikát alkalmazza kapcsolataiban, vagyis azt keresi, hogy a másik mikor csinál valamit rosszul. Rámutat arra, hogy minél több figyelmet szentelünk egy adott viselkedésnek, annál inkább elősegítjük, hogy az megismétlődjön. Elmagyarázza, hogy mit jelent az elterelés típusú visszajelzés és milyen fontos, hogy nemcsak az eredményt, hanem a fejlődést is jutalmazzuk.

 

Az újonnan megszerzett tudással a tarsolyában Wes nekiáll megvalósítani a BÁLNULATOS stratégiát. Hosszú utat tesz meg, hiszen eleinte kétkedéssel tekintettek új szokására, de hamar kiderül, hogy a módszer igenis működőképes. A munkatársak sokkal jobb eredményeket érnek el azáltal, hogy nem a hibáikat veszik észre, hanem az eredményeiket és a fejlődést pozitív megerősítés követi.

Az a csodálatos ebben a módszerben, hogy mindenféle emberi kapcsolatban működik.

Vajon Wes-nek ezt a módszert alkalmazva sikerül a családi kapcsolatait is rendbe hozni? Sikerül végre zöld ágra vergődnie kamasz lányával és új szintre emelni a kapcsolatát feleségével?

Ha most meg kellene vizsgálni a saját kapcsolatainkat, vajon mit mondanánk, tényleg a jót látjuk meg mindenkiben vagy a hibák sokkal hamarabb szembe tűnnek? Rossz kapcsolataink vajon tényleg csak a másik hozzáállásán múlik?

 

A jó hír az, hogy a módszer megtanulható és szokássá alakítható! Ne feledd:

Alapozd meg a bizalmat.

A pozitívumokra koncentrálj!

Helytelen viselkedés esetén tereld más irányba az energiákat.

 

Vigyázat!

A könyv elolvasása erős önkritikára és megvalósításra sarkall.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog